Kirjaston etusivulle

KIRJASTOKORTTI, LAINA-AJAT, LAINAN UUSIMINEN, AINEISTON VARAAMINEN, KAUKOLAINAUS

Kirjastokortti ja tunnusluku

Jos sinulla on voimassa oleva kortti johonkin Eepos-kimppaan kuuluvaan kirjastoon, et tarvitse vaihtaa korttia, vanha kortti käy hyvin. Tarkista kuitenkin ensimmäistä kertaa asioidessasi, että kaikki yhteystietosi ovat ajantasalla.

Mikäli korttia ei vielä ole, saat kirjastokortin ja tunnusluvun, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus ja täytät asiakkuushakemuksen. Ensimmäinen kortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kortista peritään kolmen euron maksu. Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen.

Olet vastuussa aineistosta, jonka olet lainannut. Jos aineisto on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla, aineistosta vastaa vastuuhenkilö. Tutustu käyttösääntöihin. Sitoudut noudattamaan niitä, kun saat kirjastokortin tai suostut vastuuhenkilöksi.

Tarvitset tunnusluvun esimerkiksi silloin, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Eepos-verkkokirjastossa. Tunnusluvun saat mistä tahansa Eepos-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen.

Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoon. Yhteystietoja ovat nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Osoitetietojen muutokset voi ilmoittaa myös Eepos-verkkokirjaston kautta.

Laina-ajat:

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta
Seuraavilla aineistoilla laina-aika on 14 vrk:
- DVD-, Blue-ray-levyt ja konsolipelit
- pikalainat (Vetelin kirjastolla ei käytössä)

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 tai 28 vrk. Muissa aineistoissa voi olla yksilöllisiä laina-aikoja. Joissakin kirjastoissa varatuimpien kirjojen laina-aika on 14 vrk, kunnes varausjono lyhenee.

Kun lainan eräpäivä lähestyy, saat siitä ennakkovaroituksen sähköpostilla, jos kirjastolla on sähköpostiosoitteesi.
Lainakuitissa ja Eepos-verkkokirjastossa ilmoitettu päivämäärä on sitova, vaikka et olisi saanut ennakkovaroitusta laina-ajan päättymisestä.

Voit palauttaa lainan mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Poikkeuksia ovat kirjastojen erikoisaineistot, kuten urheiluvälineet. Henkilökunta kirjaa palautusluukkuun jätetyn aineiston palautuneeksi vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Palautusluukkuun jätetystä aineistosta voi siis kertyä myöhästymismaksuja, kunnes palautus on kirjattu. Aineiston palauttaminen palautusluukun kautta on omalla vastuullasi.

Lainan uusiminen

Voit uusia lainasi enintään 10 kertaa, jos kukaan muu ei ole varannut aineistoa. Lainat voi uusia Eepos-verkkokirjastossa, kirjastossa henkilökunnalta tai puhelimitse. Kun uusit lainoja verkkokirjastossa, tarkista aina, että uusi eräpäivä tallentuu lainaustietoihisi. Myöhästymismaksut alkavat kertyä kaksi päivää lainaustiedoissa olevan eräpäivän jälkeen. Jos uusi eräpäivä ei tallennu, ota yhteys kirjastoon.

Aineiston varaaminen

Vetelin kirjaston asiakkaana voit tehdä aineistoon joko normaalivarauksen entisten YTY-kirjastojen varauskokoelmaan tai seutuvarauksen muiden Eepos-kirjastojen varauskokoelmaan. Normaalivaraus on maksuton ja kohdistuu entisen YTY-kimpan (Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Lehtimäki, Perho, Soini, Veteli, Vimpeli) kirjastojen aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku näistä kirjastoista.

Seutuvaraus kohdistuu YTY-kimpan ulkopuolella olevien Eepos-kirjastojen aineistoihin. Seutuvaraukseen tulee 2 euroa/nide kuljetusmaksu. Voit valita noutopaikaksi minkä tahansa Eepos-kirjaston. Varaamasi aineisto kuljetetaan valitsemaasi kirjastoon. Jos jätät varauksen noutamatta tai perumatta ennen noutoajan (7 vrk) päättymistä, siitä seuraa 1 euron maksu.

Kirjakuljetus tuo varatun aineiston Vetelin kirjastoon perjantaisin. Kun varattu aineisto saapuu kirjastoon, kirjaston henkilökunta ilmoittaa siitä asiakkaalle.

Kaukolainaus

Tarvittaessa kirjasto tilaa sinulle lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaus on maksullista. Kotimaan kaukolaina maksaa 5 euroa, kaukolaina muista Pohjoismaista 10 euroa ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa. Voit lähettää kaukolainapyynnön myös sähköpostitse osoitteeseen veteli.kunnankirjasto@veteli.fi